Toplum

Almanya’da Ehliyet Sahtekarlığı: “Ceza Puanlarıyla Pazarlık Yasak”

Almanya’da ehliyetlerle ilgili ceza puanlarının başka bir kişiye devredilmesinin cezai işlem gerektirdiği kaydedildi.
25 Ocak 2024
Alman Ehliyeti @Shutterstock

Almanya’da trafik kurallarına uymayan vatandaşlara ehliyetleriyle ilgili verilen ceza puanları illegal yollarla devredilebiliyor. Bu işlemi sunan bazı web siteleri, söz konusu kişilerin cezalarını başka kişilere devrediyor. Bu işlemlerde AB dışı ülkelerden satın alınan sahte kimlikler kullanılıyor.

“riskli bir duruma giriliyor”

Bu noktada Almanya’da hukukçular, söz konusu hizmetten yararlanan vatandaşların riskli bir duruma girdiğini belirtiyor. Trafik Hukuku Avukatı Ludger Olbrich, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, cezayı alan asıl kişinin, işlenen suçla alakalı sahte bir kimliği öne sürdüğünü ifade etti. Bu noktada söz konusu kişilerin çoğu zaman bir suç işlemediğini düşündüğünü belirtti.

“oldukça şüpheli bir bakış açısı”

Ancak bunun oldukça şüpheli bir bakış açısı olduğunu belirten Olbrich, “Çünkü söz konusu kişi temelde Flensburg Trafik Merkezi ile iletişim kuruyor, itiraz formunu oraya gönderiyor ve elbette ödemeler de yapıyor. Bunların hepsi, kişinin işin arkasındaki kişi olduğuna işaret ediyor ve bu da onun suç işlediği anlamına gelebilir.” diye kaydetti.

Toplum | 4 Ocak 2024 Almanya’da Sürücüler Dikkat: Ocak Ayında Hangi Ehliyetler Geçersiz Sayılacak? 4 Ocak 2024

“suçu daha fazla takip etmek için yasal yetkileri eksik”

Fakat cezalandırma işlemi için cezanın ortaya çıkarılması gerektiğini belirten Olbrich, “Fakat bu hem zaman hem de personel yönünden maliyetli bir iş. Söz konusu dolandırıcılık ortaya çıksa dahi, sadece trafik ihlali cezası verilebiliyor çünkü bu suçu daha fazla takip etmek için yasal yetkileri eksik.” diye ekledi.

ceza puanlarım ne zaman silinir?

Almanya’da 2014 yılında yapılan yasal düzenleme ile, trafikte işlenen suçlar sonucu verilen ceza puanlarının her biri için farklı “zaman aşımı” süreleri uygulanmaya başlamıştı. Bu süreler, trafik ihlalinin ağırlığına göre değişiklik gösteriyor. Alınan ceza puanları, aşağıda belirtilen süreler sonunda zaman aşımına uğrayarak trafik kayıtlarından çıkarılıyor:

  • 1 ceza puanı için 2,5 yıl
  • 2 ceza puanı için 5 yıl
  • daha ağır suçlar (3 ceza puanı) için 10 yıl sonrasında

Bu silinme işlemi ayrı ayrı, her puanın kendi zaman aşımı süresi dolduğunda “otomatik” olarak gerçekleşir.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş