Toplum

“Paketiniz Teslim Edilemedi”: İşte Bilgilerinize Ulaşılan O Dolandırıcılık Metodu!

 Almanya'da "Paketiniz Teslim Edilemedi" içerikli mail veya kısa mesajlar ile dolandırıcıların kişisel bilgilere ulaştığı uyarısında bulunuldu.
23 Nisan 2024
@Shutterstock

Almanya’da dolandırıcıların son dönemlerde paket teslimatları noktasında başvurdukları metot yine gündemde. Tüketici merkezleri, konuyla ilgili yayınladığı uyarı metninde dolandırıcıların, vatandaşlara mail veya kısa mesaj yoluyla ulaştığını belirtti.

“abonelik tuzağı da olabiliyor”

“Paketiniz Teslim Edilemedi” gibi neredeyse herkese hitap edecek bir mesajla söz konusu kişilerin bir linke tıklamasının sağlandığı ve bu şekilde kişisel bilgilere ulaşılabildiği aktarıldı. Ayrıca bu linklerin bir abonelik tuzağı olabileceği de vurgulandı.

“ulaşılan bilgilerle banka hesapları dahi açılabilir”

Osthessen Polisi’nden Marco Hohmann, bu konuda uyarılarda bulunurken, “Söz konusu sayfalar profesyonel görünümlü. Kullanıcılardan bu tür sayfalarda genellikle bir paket için gümrük vergisi, noter ücreti ya da kimlik numarası gibi bilgilerin girilmesi isteniyor. Bu bilgilerle dolandırıcılar, sahte kimliklerle banka hesapları dahi açabilir.” dedi.

Gündem | 19 Şubat 2024 Almanya’da Telefonda Yeni Dolandırıcılık: E-SIM Kartlarını Çalıyorlar 19 Şubat 2024

“online ödemelerde de dikkatli olunmalı”

Hessen Polisi Sözcüsü Sandra Suski online ödemelerde de dikkatli olunması gerektiğini belirtirken, “Anlık banka havalelerinde ödenen miktarların geri alınması zor olabiliyor. Ayrıca ön ödeme yapmak da riskli. Kredi kartı, Klarna ya da Paypal üzerinden yapılan ödemeler daha güvenli. Ancak Paypal’de, tanımadığınız kişilere ‘arkadaşa öde’ seçeneği tercih edilmemeli, çünkü dolandırıcılık durumunda bu yolla da geri ödeme hakkı bulunmamakta.” diye konuştu.

“suçlulara ulşamak zor”

Hohmann son olarak, “Bu tür mailler ve SMS’ler, çoğunlukla bir hazırlık olarak kabul edilir ve tek başına suç teşkil etmez. Ayrıca, siber suçlular sıklıkla yurtdışında oldukları için, izlerini gizlemek kolay oluyor. Bizim soruşturmalarımız sınırlarımızda sona eriyor, daha fazlası için izinler alınması gerekiyor” diye ekledi.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş