Toplum

Almanya’da Dondurulmuş “Pommes” Testi: “Leziz Fakat Ölümcül”

Almanya’da “Stiftung Warentest” dondurulmuş patates kızartmaları hakkında kapsamlı bir test yayınladı. Hangi markalar öne çıktı? Hangileri testi geçemedi?
02 Mayıs 2024
@Shutterstock - Değişiklikler @Camiahaber

Almanya’da sofraların vazgeçilmezlerinden olan patates kızartması ile ilgili Stiftung Warentest, 19 farklı markayı mercek altına aldı. Aldi, Lidl, Rewe gibi süpermarketlerde satılan dondurulmuş patates markaları uzmanlar tarafından detaylı bir şekilde değerlendirildi.

“endişe verici maddeler içeriyor olabilir mi?”

Sağlık açısından “endişe verici maddeler içeriyor olabilir mi?” sorusuna Stiftung Warentest, laboratuvar ortamında yaptığı incelemelerle cevap aradı. Test edilen dondurulmuş patates kızartmalarından üçü tat ve içerdiği maddeler noktasında uzmanlardan tam not aldı. Buna göre “Çok iyi” olarak değerlendirilen üç marka şu şekilde sıralandı:

  • Bofrost’tan “Backofen Pommes Frites”
  • McCain’den “Chef Frites”
  • Edeka’dan “Pommes Frites, Bio”

Toplum | 22 Şubat 2024 Almanya’da Korkutan “Fischstäbchen” Raporu: “Zararlı Maddeler İçeriyor” 22 Şubat 2024

rewe”nin “Beste Wahl Süßkartoffel Pommes” ürününe geçersiz not

Rewe’nin “Beste Wahl Süßkartoffel Pommes” adlı ürünü, nispeten yüksek yağ ve zararlı madde içerdiği gerekçesiyle testte başarısız oldu. Rewe’nin ürününde bulunan bitkisel yağın ısıtıldığında yüksek miktarda 3-MCPD yağ asidi esteri içerdiği aktarıldı. Bu maddelerin vücutta 3-MCPD’ye dönüşebileceği ve kanserojen olabileceği vurgulandı.

uzmanlardan Acrylamid Uyarısı

Öte yandan uzmanlar patates kızartırken dikkat edilmesi gereken önemli bir uyarıda bulundu. Acrylamid adındaki potansiyel kanserojen maddelerin, patates gibi karbonhidrat açısından zengin gıdaların kızartılması, pişirilmesi veya kavrulması sırasında oluşabileceği aktarılırken, acrylamidin genetik yapı üzerinde zararlı olabileceği vurgulandı. Buna göre patates kızartırken acrylamid oluşumunu en aza indirmek için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi tavsiye edildi:

  • Sıcaklık ve Pişirme Süresini Azaltın: İdeal pişirme sıcaklığı için, konvansiyonel fırında sıcaklığı 200 derece Celsius’u aşmamalısınız. Hava dolaşımlı fırında ise 180 derece, fritözde ise 175 derece sıcaklık önerilir. Pişirme süresini belirlemek için paket üzerinde belirtilen en kısa süreyi temel alın.
  • Pişirme Kağıdı Kullanımı: Pişirme kağıdı kullanmak, alttan aşırı kızarmayı önler.
  • Kalın Patates Tercih Edin: Kalın kesilmiş patatesler, ince kesilmişlere göre daha az acrylamid içerir. Bunun nedeni, acrylamidin yalnızca kızartılmış yiyeceklerin dış katmanında oluşmasıdır. Bu da demektir ki 100 gram ağırlanda olan kalın kesilmiş patatesler, aynı miktardaki ince kesilmişlere kıyasla daha az kimyasal madde içerir.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş