Almanya
Gündem

“Almanya’da Büyük Bir Nefret ve Şiddet Sorunu Var”

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Almanya’da nefret sorunu olduğunu belirterek, “Artık kimse nefret karşısında sessiz kalamaz.” diye konuştu.
18 Mart 2020
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier @Shutterstock

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Zwickau kentindeki Schwanenteichpark’ta Nasyonel Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü kurbanları anısına dikilen fi-danlardan oluşan anıt yerini ziyaret etti. Ziyaret öncesinde Zwickau

Belediyesi’nde kin ve nefret üzerine bir konuşma yapan Steinmeier, şunları söyledi: “Kimsenin şüphesi olmasın. Almanya’da büyük bir nefret ve şiddet sorunu var. Bu, suç istatistiklerine tam yansımıyor. Ama olaylar çok açıkça gösteriyor ve alarm veriyor. Saksonya Eyaleti’nde ortaya çıkarılan aşırı sağ ‘Chemnitz İhtilalcileri’ bunu gösteriyor. Başka eyaletlerdeki baskınlarda ortaya çıkarılan, kökleri yabancı ülkelere uzanan örgüt ağları bunu gösteriyor. Almanya’da yerel yöneticiler, siyasetçiler şiddet ve nefretin hedefi oluyor. Gergin iklim, belediyelere, okul avlularına, meclislere internet platformlarına kadar yayıldı. Şimdi yapmamız gereken tek şey, çok açıkça ‘Hayır’ demek. Kimse, ‘Beni

ilgilendirmez’ diyemez. Artık kimse nefret karşısında sessiz kalamaz. Bu çoğunluk uzun süre sustu. Şimdi bu çoğunluk sesini yükseltmek zorunda. Demokrasi, düşmanlarına karşı kendini savunabilmeli ve güçlü kalabilmeli.”

DEMOKRASİ KENDİLİĞİNDEN YÜRÜMÜYOR

Steinmeier sözlerini şöyle sürdürdü: “Elbette sizlerden daha önceden uyaranlar oldu, ülkemizdeki siyasi zeminin kaydığını, bunun aşırılar için uygun zemin hazırlayacağını söyleyenler oldu. Bazen bunun için dinleyici bulamadınız. Bazen para desteği eksik kaldı. Bazen de tekrar tekrar söylemek için güç kalmadı. Ama demokrasi kendiliğinden yürümüyor. Medeni tartışma, özgür çoğulcu toplumda barış içinde birlikte yaşam, bunların hepsi öğrenilmeyi ve düzenli olarak alıştırma yapmayı gerektiriyor.” Cumhurbaşkanı Steinmeier, herkesi, “Ben yalnız değilim. Biz hep birlikte nefret ve şiddete karşıyız.” demeye çağırdı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş