Toplum

Fransa’da Konut Yardımı Alan Ailelere Çocuk Başına 100 Euro Verilecek

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un koronavirüs krizi sonrası açıkladığı ekonomik tedbirler kapsamında yapılacak yardım miktarı belli oldu.
16 Nisan 2020

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz Pazartesi günü yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Koronavirüs kapsamında yeni ekonomik tedbirlerin alınacağını duyurdu. Çarşamba günü gerçekleşen Bakanlar Kurulu sonrası ise Başbakan Edouard Philippe acil durum planına dair alınan ekonomik kararları açıkladı.

Acil durum bütçesi 110 milyar Euro’ya yükseltildi

Başbakan Edouard Philippe, Koronavirüs salgınıyla bağlantılı krizde Fransız halkına yardım etmeyi amaçlayan büyük bir acil durum planının ilk hatlarını oluşturan çeşitli önlemleri açıkladı. Bu acil durum bütçesinin, başlangıçta Mart ayı ortalarında 45 milyar euro olarak planlanmasına karşın bugün 110 milyar euroya çıkarıldığı belirtildi.

Sağlık çalışanlarına prim

Hükümet salgından en çok etkilenen bölgelerdeki tüm sağlık personeline ve en az etkilenen bölgelerdeki Covid-19 hastalarıyla ilgilenen birimlerde çalışan personele Mayıs ayında 1500 euro prim ödemesi yapılacağını açıkladı. Kalan sağlık personeli için ise 500 euroluk bir prim öngörülüyor.
Buna ek olarak, tüm fazla mesai yapan sağlık çalışanlarına kişi başı ortalama 600 euro ödeneceğini belirten Sağlık Bakanı Olivier Véran, bu ödemelerin vergiden muaf tutulduğunu da vurguladı. Véran, her sağlık personeline ortalama 1000 ila 2000 euro verileceğini, dolayısıyla bunun da hükümet için yaklaşık 1,3 milyar euroya mal olacağını açıkladı. Ayrıca tıbbi ve sosyal yardım sektörü personellerine, özellikle de huzurevi çalışanlarına da bir prim verilmesi söz konusu.

Memurlara prim

Bazı memurlar 1000 euroya kadar istisnai bir primden faydalanacak. Bu prim, sağlık personeline ödenecek olana ek olarak sunuluyor. Devlet görevlileri ve görevlerini sokağa çıkma yasağı çerçevesinde yerine getiren yerel yetkililer de bu primden yararlanacak.
Devlet memurlarının % 20’sinin yararlanacağı bu prim evden çalışmaya devam eden memurları da kapsıyor. Aynı zamanda gümrük görevlileri veya sağlık personelinin çocuklarına ders vermekten sorumlu öğretmenler gibi sahadaki kişiler için de geçerli.

Ailelere yönelik yardımlar

Edouard Phillipe’in açıklamalarına göre, 15 Mayıs’ta RSA yani Azami Geçim Yardımı ve ASS yani Spesifik Dayanışma Ödeneği’nden faydalananlara hane başına 150 euro, çocuk başına ise ilave 100 euro aktarılacak. Başbakan, bu yardımdan yararlanmayan ancak konut yardımı alan ailelerin çocuk başına 100 euro alacaklarını belirterek, bu acil yardımın toplam dört milyondan fazla haneye fayda sağlayacağını da sözlerine ekledi. Bu ödemelerin herhangi bir işlem gerektirmeden otomatik devreye gireceği belirtildi.

Devlete yaklaşık bir milyar euroya mal olacak bu “istisnai dayanışma yardımları”, salgın krizinin sonuçlarına ve en yoksul hane halklarının bütçelerine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Bu yardımlar, krizden hemen önce veya kriz sırasında işini kaybeden ve şimdi sadece sosyal yardımlarla geçinenler ve aynı zamanda küçük işlerle geçimini sağlarken bunu bu kriz döneminde yapamayıp gelirinde önemli bir düşüş yaşayan hane halkları düşünülerek yapılacak.

Kısmi işsizlik

Şu anda 8,7 milyon Fransız işçiyi ilgilendiren kısmi işsizlik, 24 milyar euroya mal olacak. Kısmi işsizlik hakkı brüt maaşın %70’ine, net maaşın %84’üne tekabül ediyor.

Macron yeni kararların haberini vermişti

13 Nisan Pazartesi günü şirketlere ve hanelere yeni yardım planı öngören Emmanuel Macron, ekonomiyi desteklemek için yeni bir tedbir paketi açıklamıştı. Turizm, otel, kültür ve etkinlik sektörü için özel yardımlar yapılacağını vaat eden Macron, güncel durumdan en muzdarip olan ailelere yardım eli uzatılacağını açıklamıştı.
Ayrıca Macron, finans sektörüne çağrıda bulunmuş ve bankalardan vadeleri daha önce hiç yapmadıkları kadar büyük ölçüde ertelemelerini istemişti. Sigorta şirketlerinden de çaba göstermelerini isteyen Macron, bu konunun takipçisi olacağını belirtmişti.(gy)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş