Gündem

Fransa’da Müslüman Mezarlığı Sıkıntısı! Morgda Bekleyen Cenazeler Var

Fransa’da normal zamanda vefat eden Müslümanların yüzde 80’nin cenazeleri kökeni oldukları ülkeye gönderilirken, Covid-19 salgını nedeniyle ülkelerarası seyahat kısıtlamasından ötürü bu imkânsız hale geldi. Bununla birlikte, Fransız mezarlıklarında Müslümanlara tahsis edilmiş alanın çok az olması, aileler ve bu alanların yönetiminden sorumlu belediyeler için büyük zorluklar oluşturuyor.
04 Mayıs 2020

Fransa’da 35 bin Fransız mezarlığı arasında sadece 600 kadarında Müslümanlara ayrılmış mezar alanları bulunmakta. Koronavirüs’ten en fazla etkilenen bölgelerde vefat eden çok sayıda Müslüman olması ve onlara tahsis edilmiş yeterince mezar alanlarının olmaması son derece büyük bir sorun haline gelmiş durumda. Örneğin Paris’in Rungis bölgesinde üç haftadır morgda bekletilen çok sayıda Müslüman müteveffa bulunuyor.

Fransa’nın Ile-de-France ve Hauts-de-France bölgelerinde çok az sayıda belediye başkanı Müslüman mezar alanlarını genişletti. Diğer taraftan mezar alanı tahsisinde çözüme varılmayan bölgelerde aileler ve dernekler yetkililere ve adalet sistemine başvuruyor.

Lyon’da da Müslüman mezar alanı sorunu yaşanırken Lyon Camisi Müftüsü Kamel Kabtane Müslümanlara en azından sınırların açıldığında mevtaların köken memleketlerine gönderilmelerini beklemeyi tavsiye etti. Aulnay-sous-bois sakinleri ise Müslüman mezarlık alanlarının artırılması için her yolu deneyerek internet üzerinden imza kampanyası bile başlatmış durumda.

Zorunluluk Yok

Bazı belediye başkanları zorunluluk olmadığı gerekçesiyle konuyla alakalı girişimde bulunmazken, bazıları harekete geçerek Müslüman vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

Gennevilliers (Hauts-de-Seine) belediye başkanı Patrice Leclerc, mezarlıktaki Müslüman mezar alanlarını genişletmek için çalışma başlattığını şu şekilde dile getirdi : “Bu hızla üç hafta içinde tamamlanır. Tüm şehirlerde Müslüman mezar alanları bulunması gerekir. Valiliğe belediye başkanlarını Müslüman mezar alanları açmaya teşvik etmesi için talepte bulundum.”

Fransa Belediye Başkanları Derneği ise her ilçede inanca göre mezar alanları bulundurma zorunluluğu olmadığına dikkat çekti. 2008 yılında yayımlanan bir genelge ise yetkilileri inançlara göre mezar alanı oluşturmaya teşvik ediyor.

Kuzeyde bulunan Oise bölgesinde görev alan camii yetkilisi Smaïl Merrakchi, belediyelerin çabalarına rağmen aşırı yoğunluk olduğu ve talebin karşılanamadığından yakınıyor. Merrakchi’nin ifadelerine göre 679 ilçe mezarlıklarının sadece 11’inde Müslümanlara özel mezar alanı bulunuyor.

Strazburg belediyesi, şehirde yer alan ülkenin ilk ve tek Müslüman kamu mezarlığı sayesinde bölgedeki vefat yoğunluğuna rağmen konuyla alakalı sıkıntı yaşamadıklarını belirtti.

Tahara isminde cenaze defin işlemleri üzerine yoğunlaşan Seine-et-Marne merkezli derneğin başkanı Samad Akrach, önce belediyelere talepte bulunmuş, yanıt alamayınca konuyu mahkemeye taşımış. Mahkeme ise durumun aciliyeti olmadığına karar vererek olumsuz dönüş sağlamış.

“Müslüman Mezarlığı” Çağrısı

Mart ayı sonunda Fransa İslam Konseyi ülkede Müslümanlara ayrılan mezarlıkların artırılması için Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a mektup göndermiş, salgın nedeniyle hayatını kaybeden Müslümanlar için mezarlıklarda yeni yerler ayrılmasının bir zorunluluk haline dönüştüğü vurgulanmıştı. (GY)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş