Almanya’da Ebeveyn Parasına Kovid-19 Düzenlemesi

Almanya’da Ebeveyn Parasına Kovid-19 Düzenlemesi

Federal hükûmet, Almanya’daki genç ailelere Kovid-19 salgını süresince desteklemek amacıyla “Ebeveyn Parası”nı (Elterngeld) yeniden düzenlendi.

Almanya’da Federal hükûmet, genç aileler başta olmak üzere, dar gelirli ailelere maddi destek sağlamak amacıyla “Ebeveyn Parası”nı (Alm. Elterngeld) yeniden düzenledi. Bu düzenleme, Kovid-19 kapsamında alınan tedbirler yüzünden gelir sıkıntısı yaşayan ailelerin dezavantajlarını ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Düzenleme ile Ne Değişti?

Ebeveyn parasındaki düzenleme, şu an Kovid-19 salgını sebebiyle yaşanılan olağanüstü durum boyunca süreli olarak hayata geçiyor. Normal şartlar altında ebeveyn parası, çocuğa bakacak ebeveynin doğumdan önceki 12 aylık maaş ortalamasına göre hesaplanıyor. Düzenlemeyle birlikte, Kovid-19 süresince normalinden daha az maaş alan ebeveynler, ebeveyn parasının da daha az ödenmesi gibi bir durumla karşılaşmayacak.

Ebeveyn Parasından Kimler Faydalanabilir?

Ebeveyn parasından her ebeveyn çocuğu doğduğu andan itibaren faydalanabiliyor. Ebeveyn parasının, çocuğa bakacak olan ebeveynin gelirindeki azalmanın yerine geçmesi ve aileye maddi destek sağlaması isteniliyor. Doğum öncesinde geliri olmayan ebeveynlere de ebeveyn parası veriliyor. Tutar ise maaşa bağlı olarak en az 300, en fazla 800 Euro olarak belirtiliyor ve bu sosyal yardım, 14 aya kadar ödenebiliyor.(ala)