Gündem

Çin’e Uygur Tepkisi Büyüyor: Toplama Kampları Kapatılsın

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki insan hakları ihlallerine tepkiler büyüyor. Fransa Dışişleri Bakanı Drian toplama kamplarının kapatılması çağrısında bulundu.
22 Temmuz 2020

Çin’in Doğu Türkistan‘daki Uygur Türklerine yönelik uygulamalarına dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Ulusal Meclis’te yaptığı konuşmada, elde ettikleri bilgilere göre Çin’de Uygurlara yönelik toplama kamplarının yanı sıra alıkoyma, zorla çalıştırma, zorla kısırlaştırma, kültür mirası ve camilerin yok edilmesi, nüfus kontrolü gibi baskı sisteminin uygulandığını açıkladı. Fransa Dışişleri Bakanı, insan hakları açısından buradaki milyonlarca Uygurun tutulduğu toplama kamplarının kapatılmasını istediklerini söyledi. Drian, bu uygulamalar kabul edilemez olduğunu da belirtererek, “Çünkü bu insan hakları sözleşmesindeki evrensel prensiplere aykırı. Biz de bu uygulamaları şiddetle kınıyoruz.”ifadelerini kullandı.

Fransa’da yaklaşık 30 milletvekili de Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle uluslar arası mahkemede yargılanmasını istedi. Milletvekilleri Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a, Çin aleyhinde uluslararası suçları işleyenlerin yargılandığı mahkemede soruşturma açılması için girişimde bulunma çağrısında bulundu.

Britanya Müslümanlardan Çin’e Karşı Eylem Çağrısı

Öte yandan İngiltere’de 500’e yakın cami ve derneği çatısı altında bulunduran, ülkenin en büyük Müslüman sivil toplum kuruluşu olan Britanya Müslümanlar Konseyinin yaptığı açıklamaya göre, İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab’a, Uygur Türklerine karşı uygulanan baskı politikalarının durdurulması için Çin’e karşı eylem çağrısının yapıldığı bir mektup gönderildi. Uygur Müslümanlarının durumun daha kötüye gittiğine dikkat çekilen mektupta, Müslümanlara yönelik zulüm politikalarının devam ettiği, zorla doğum kontrol yöntemlerinin uygulandığı ve bir milyondan fazla Uygur Türkü’nün herhangi bir yargılama olmadan toplama kamplarında tutulduğu hatırlatıldı. Mektupta, Çin’e karşı güçlü ve somut bir önlem alınmadığı takdirde Uygur Türklerinin etnik temizliğe maruz kalacağı vurgulandı.

Britanya Müslümanlar Konseyi Genel Sekreteri Harun Khan imzalı mektupta, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşananların İngiltere’de ve tüm dünyada Müslümanları derin endişeye sevk ettiği belirtilirken uluslararası toplumun yaşananlara somut eylemlerle karşılık vermediği sürece durumun daha da kötüye gideceği uyarısında bulunuldu. Dışişleri Bakanı Dominic Raab’a gönderilen mektupta, İngiltere’ye, güçlü diplomatik araçlarını kullanarak Çin’e karşı yaptırımlar dahil olmak üzere somut ve güçlü eylemde bulunması çağrısı yapıldı.(C,AA)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş