Macron'un Açıklamaları
Gündem

IGMG Genel Başkanı Ergün: Macron’un Açıklamaları Endişe Verici

IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'ın cuma günü "İslamcı ayrılıkçı" fikirlerle mücadeleye ilişkin yaptığı açıklamanın endişe verici olduğunu söyledi.
06 Ekim 2020
IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün @ Camia

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un cuma günü detaylarını açıkladığı “İslamcı ayrılıkçı” fikirlerle mücadeleye ilişkin yasa tasarısına ve İslam ile ilgili sözlerine yönelik tepkiler devam ediyor.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Başkanı Kemal Ergün Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’un yapmış olduğu konuşmanın endişe verici olduğunu söyledi. Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada Ergün,  “Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’un konuşması din olarak İslam’ı, dolayısıyla da Müslümanları topyekûn zan altında bırakmış, aşırıcılık ve terörizm yanlısı göstermiştir. Böyle bir iddiada bulunmak İslam düşmanlarının değirmenine su taşımaktadır. Fransa Devlet Başkanı yapıcı bir dil kullanıp Fransa toplumunun birlikteliğini güçlendirmelidir. Problemlerin tespit edilip adının koyulmasına hiç kimse karşı çıkmaz. Bununla birlikte, peşin hükümlerle münferit vakaların yaygın problemler gibi gösterilmesini endişeyle karşılıyoruz.”ifadelerini kullandı.

Emmanuel Macron’un, konuşmasında Fransa’da yaşayan Müslümanların fırsat eşitliğinden yoksun olmalarına pek değinmediğine dikkat çeken IGMG Genel Başkanı, “Oysa bilimsel araştırmaların da ortaya koyduğu üzere Fransa’da yoğun bir ırkçılık problemi mevcuttur. Müslümanlar hayatın birçok alanından sistematik bir biçimde dışlanmaktadırlar. Toplumsal yaşamın merkezinde kendilerine yer bulmakta zorlanmaktadırlar. Fransa Hükûmeti’nin ülkedeki milyonlarca Müslüman’ın bu tür sorunlarıyla yakından ilgilenmesini bekliyoruz. İşte Fransa Devlet Başkanı tam da bu sebeple bir fırsatı kaçırmıştır. Her gün ayrımcılık ve dışlamaya maruz kalan insanlara karşı mevcut ön yargıları daha da pekiştirmek yerine onları kucaklayan yapıcı bir üslup kullanmak şüphesiz daha yerinde olacaktır.”dedi.  Macron’un Aralık ayında Bakanlar Kurulu’na sunulacağını ilan ettiği “İslamcı ayrılıkçılarla mücadeleyi” içeren yasa tasarısında fırsat eşitliği ve Fransa’daki kurumsal ırkçılık konularının da dikkate alınması çağrısında bulundu.

Müslümanlardan Macrona Açık Mektup

Öte yandan Fransız Mediapart internet sitesinde yayımlanan “Ayrılıkçılık: 100 Müslüman sesi ‘dur’ diyor” başlıklı açık mektupta, Fransa’da yaşayan ve aralarında akademisyen, iş insanı, gazeteci, avukat, din görevlisi ve sağlık çalışanın bulunduğu Müslümanlar, Macron’un cuma günü detaylarını açıkladığı “İslamcı ayrılıkçı” fikirlerle mücadeleye ilişkin yasa tasarısına ve İslam ile ilgili sözlerine tepki gösterdi. Mektupta, Müslümanların, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve eski Başbakan Manuel Valls gibi siyasetçilerin hedefinde olmaması gerektiği vurgulandı.

MACRON NE DEMİŞTİ?

Macron, iki gün önce düzenlediği basın toplantısında, “İslamcı ayrılıkçı” fikirlerle mücadeleye ilişkin hazırlanan yasa tasarısının 9 Aralık’ta Bakanlar Kurulu’na sunulacağını belirterek, “Fransa’da, cumhuriyetin ortağı olması için İslam’ın yapılandırılması gerekiyor.” demişti.

“Ayrılıkçı” fikirleri savunan bir ideolojinin sorunlu olduğunu, bu kişilerin kendi yasalarını Fransa’nın yasalarından üstün gördüğünü savunan Macron, “İslam, dünyanın her yerinde kriz yaşıyor.” yorumunu yapmıştı.(c)

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş