Toplum

Almanya’da Müslüman İşaret Dili Eğitmenleri Yetişecek

Engellilere yönelik çalışmaları ile takdir toplayan IGMG Eğitim Başkanlığı, ILM Uluslararası Akademisyenler Birliği ile ortaklaşa yapılan çalışmada Almanya’daki Müslümanlar arasından işaret dili eğitmenleri yetiştirilecek.
07 Aralık 2021
2013 yılında işitme engellilere yönelik düzenlenen Açık Cami Günü Köln Fatih Camii'nde organize edilidi. Almanya'da işaret dili uzmanlarının katıldığı etkinlik beğeni kazanmıştı.

İşitme engelinden dolayı, özel eğitime ihtiyacı olan çocukların uygun eğitim ortamlarının düzenlenmesi ve topluma kazandırılması ihtiyacından hareketle yola çıkan IGMG Eğitim Başkanlığı ve ILM Uluslararası Akademisyenler Birliği yepyeni bir çalışma başlatıyor. ILM Birliği,  Almanya’da hizmet sunan Gebärdenservice e.V. (İşaret dili) kurumu ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi işbirliği ile yapılan çalışma sonucunca işitme engelliler eğitmenleri yetişecek.

Almanya’da Müslüman İşaret Dili Eğitmen Açığı Kapanacak

Konuyla ilgili olarak Camia’ya konuşan Zehra Alver Engelliler Eğitim Sorumlusu, “İşaret dilinde eğitimci bulmak çok zor. Eğitimci bulunsa bile ücretleri çok yüksek. Bu nedenle bu alanda hizmet verecek yetişmiş eleman ihtiyacını gidermek,  Almanya bölgelerimizde yapılacak işaret dili eğitimlerinde değerlendirmek, resmî sertifikalı eğitimcilerimizin olmasını sağlamak gibi amaçlarla bir çalışma başlattık. Sunacağımız işaret dili eğitiminde yetişecek insanlardan eğitim çalışmalarının yanı sıra  Açık Camii Günlerinde vb. ihtiyaç duyulan sahalarda istifade edeceğiz, işaret dilinde hazırlanacak kısa videolar ile toplumun bu kesimine mesaj vereceğiz ve toplumdaki engelli kişilerin hizmetlerimizden faydalanmasını sağlayacağız.” dedi.

 2022 yılı Ocak ayında başlayacak projede yer almak isteyenlerle mülakatlar yapılıyor. Yapılan mülakatların sonucunda Almanca işaret dilinde işitme ve konuşma eğitimi çalışmasına dahil olacak isimler belirlenecek.

Proje kapsamında Almanca işaret dili dersleri Gebärdenservice tarafından , İslami dinî terimler işaret dili eğitimi alanındaki dersler de  Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi tarafından verilecek.

Hâlihazırda IGMG bünyesinde engellilere yönelik pek çok çalışma yapılıyor.  Berlin Bölgesi ve Güney Hollanda Bölgelerinde işitme engellilere yönelik kurslar veriliyor. Proje sonunda yetişecek eğitmenlerle işitme engellilere yönelik eğitim çalışması yapılan bölge sayısının önemli ölçüde artması bekleniyor. (ik)

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş