Yazarlar

İnsanlığa Karşı Suç İşleyememek!

Hangi ülke sivillere, sivil kurumlara, hastane, okul, yol, dinî mekân, tarla, orman, otlak, zeytin ağaçları ne olursa olsun, zarar veriyor ise, insanlığa karşı suç işlemekten yargılanmalı.
22 Nisan 2022

Bugünlerde Washington da dahil batı başkentlerinde, Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı başlattığı harekatın savaş suçu olduğu konuşuluyor. Özellikle sivil hedefleri yıkıma uğratan saldırılar “insanlığa karşı işlenmiş suç” veya “savaş suçu” veya “soykırım suçu” demektir, diyorlar.

Bu haberleri duyan bizler de, savaşın insanlığa karşı işlenmiş bir suç olmadığını sanıyorduk da, sağolsunlar hatırlatıverdiler. Haaa, savaş suçmuşşş demeye başladık.

Yahu bu bir iddia değil hakikattir. Üstelik Putin bu suçları sadece Ukrayna’da işlemedi. Çeçenistan’da, Abhazya’da, Osetya’da işlediği gibi, Suriye’de, Libya’da ve şimdi de Mali’de işliyor. Duma denilen mecliste alınan bir kararla koskoca Kırım yarımadası Rusya’ya bağlanırken, hadi burada usule uygunluk söz konusu, ama, yüzlerce Kırım Tatar Türk’ü hapse mahkûm edilirken susulup duruldu.

Gündem | 19 Nisan 2022 Rusya, Kırım Tatar Muhalifleri Hizb-ut Tahrir’ci Suçlamasıyla Mahkum Ediyor 19 Nisan 2022

Hatırlayınız: Amerika’nın Irak, Afganistan, Suriye’de işlediği savaş cinayetleri, hedef ayrımı yapmaksızın bombalama, tarihî ve kutsal mekânları bombalama, adam kaçırma, işkence gibi daha çook saymakla bitmeyecek olan “insanlığa karşı işlenen cinayetleri”nin adı bile daha konulamıyor. Bu insanlığa karşı işlenen suçlar içinde, her şeyiyle yerle bir edilmiş, milyonlarca kişinin açlık ve kıtlık içinde yaşamak zorunda kaldığı Yemen’de öldürülen yüzbinlerce insanın esamesi bile okunmuyor.

Bakın, hangi devlet Uluslararası Adalet Divanı’nda kendi askerlerinin yargılanamayacağı kararını alıp, bu konuda iddiada bulunanları bile yargılamaya karşılaşıyorsa, bilin ki taa baştan insanlığa karşı suç işleyememe programlı demektir.

Öyle ya, madem ki, suç işlemeyeceksin, ne diye böyle bir zorbalık yapıyorsun da bu hâliyle vazifesi, batı ve ABD politiklarına muhalif davrananları cezalandırmak olan Uluslararası Adalet Divanı’na sadece zayıf ülkelerin askerlerini hatta liderlerini kollarından tutup gönderiyorsunuz?

Bugün hâlâ Almanya dahil Mali’de Rusya ile ortak bir şekilde siviller öldürülürken, sesi çıkmayanlar, Ukrayna’nın feryatlarına, sadece ambargo lafları ve mültecileri hoş karşılama şeklinde cevap verenler Rusya’yı suçlayamaz. Rusya suçsuz olduğu için değil. Kendileri de asıl suçlulardan oldukları için, yoldaşlarına laf edemezler.

Kısacası, ABD ve diğer batı ülkeleri dahil olmak üzere Rusya veya hangi ülke sivillere, sivil kurumlara, hastane, okul, yol, dinî mekân, tarla, orman, otlak, zeytin ağaçları ne olursa olsun, verdikleri zarar dolayısıyla insanlığa karşı suç işlemekten yargılanmalı.

Ama öyle görünüyor ki, ağızlarından “insanlığa karşı suç işleme” lafını düşürmeyenler insanlığa karşı suç işleyememek gibi bir konuma sahip. Allah kahretsin!

Pin It on Pinterest

Paylaş