Yazarlar

Kıyafet Özgürlüğü De Özgürlük Kapsamında Olmalıdır

Almanya’da yaşayan ve bu topluma hizmet etme gayesinde olan başörtülü öğretmenlerin yıllardır ders verebilmesini engelleyen uygulamanın sona ermesini memnuniyetle karşılıyoruz.
13 Eylül 2023

Almanya’da uzun süredir gündemi ve yargıyı meşgul eden konulardan biri de Berlin’de öğretmenlere yönelik uygulanan başörtüsü yasağı idi. Geçtiğimiz aylarda Anayasa Mahkemesi’nin Berlin’de uygulanan başörtüsü yasağını iptal ettiği karar, yeni öğretim yılının başlaması ile birlikte yürürlüğe girmiş oldu. Eyalette artık öğretmenler başörtüsü ile derslere girebiliyor. Almanya’da yaşayan ve bu topluma hizmet etme gayesinde olan başörtülü öğretmenlerin yıllardır ders verebilmesini engelleyen ve dinî inançlarından dolayı meslek hayatından dışlanmalarına neden olan uygulamanın sona ermesini memnuniyetle karşılıyoruz.

Müslümanların kıyafetini âdeta mercek altında tutan Fransa’da ise maalesef yine akıllara durgunluk veren adımlar atılıyor. Eğitim Bakanlığının okullarda kızların abaya veya uzun etek, erkeklerin de entari şeklindeki elbiseleri giyilmesini yasaklaması Danıştay’a taşınmıştı. Ancak Danıştay, yasağın “özel hayata saygı, ibadet ve eğitim haklarının yanı sıra ayrımcılığa karşı prensibi” ihlal etmediğini “dinî aidiyetini gösteren kıyafet” olduğunu gerekçe göstererek, okullarda yasağı onayladı.

Başörtülü öğretmen Toplum | 6 Eylül 2023 Berlin’de Öğretmenlere Başörtüsü Yasağı Yeni Eğitim Yılı İle Resmen Sona Erdi! 6 Eylül 2023

Fransa’da Cumhurbaşkanı ve Eğitim Bakanı başta olmak üzere birçok yetkili uygulamadan geri adım atmayacaklarını vurguluyor. “Ayrılıkçı Yasa Tasarısı” ile Fransa’da yaşayan milyonlarca Müslüman, bir güvenlik meselesi hâline getirildi. Birçok cami kapatıldı. Başörtüsü laikliğe aykırı olarak kabul ediliyor. Fransa’da her geçen gün Müslümanların bir şekilde gündem yapılarak bilhassa onları kısıtlamaya yönelik yeni yeni adımlar atılması popülist politikaların uygulanmasıdır. Ülkedeki Müslüman halkta hoşnutsuzluk ve huzursuzluk yaratan bu uygulamaların giderek artması da endişe vermektedir.

Özgür ve demokratik Avrupa’da insanların kılık kıyafetlerini denetleyen “denetmenlere” değil toplumun huzuru için topluma faydalı olacak icraatları yapan idarecilere ihtiyaç vardır. Özgürlük kavramı ve söylemleri inancına göre giyindiği için insanları dışlamayan, kısıtlamayan uygulamaları gerektirir.

Tüm bu süreçte Müslüman kadınların uğradığı ayrımcılığa dikkat çekilen Değiştirebilirsin aksiyonu eylül ayı boyunca yapılıyor. Emeği geçen tüm kadın idarecilerimizi tebrik ediyorum.

Kur’an Yakılması

Yaz tatili döneminde yine maalesef bolca Kur’an yakılması eylemleri ile karşılaştık. Müslümanları provoke etmekten başka gaye gütmeyen bu eylemlerin yasaklayan kanun tasarısı için Danimarka harekete geçti. Uygulamanın diğer ülkeler için de emsal olmasını diliyoruz.

Faslı Depremzedeler Yardımlarınızı Bekliyor

Fas’taki depremde binlerce insan hayatını kaybederken binlercesi de yaralandı. Dünyanın neresinde olursa olsun ihtiyacı olana yardım eli uzatma prensibiyle hareket eden teşkilatımız ve Hasene Derneği acil yardım çağrısı yaptı. Bölgeye acil yardım heyeti gönderildi. Depremzedelerden yardımlarımızı esirgemeyelim.

Pin It on Pinterest

Paylaş