Toplum

Almanya’da Berberlere Binlerce Baskın: Toplam 1,5 Milyon Euro Zarar!

Almanya’da kuaförlerde kaçak işçilik giderek artıyor. Gümrük İdaresi geçtiğimiz yıl bunun önüne geçmek için binlerce baskın düzenledi.
14 Mart 2024
@Shutterstock

Almanya’da 2023 yılında ülke genelindeki kuaför ve güzellik salonlarında kaçak işçilik ile bağlantılı olarak 10 bin 504 çalışan kontrol edildi. Bu kontrollerde bin 140’ı aşkın ceza davası başlatıldı. Bu kapsamda söz konusu kişiler toplamda 89 ay hapis cezasına çarptırıldı.

180 dava açıldı

Asgari ücret ihlalleri nedeniyle de 180 dava açıldığı belirtildi. Bunlar arasında asgari ücret düzenlemelerine ve asgari ücret yasasına uyum, katılım ve kayıt tutma yükümlülüklerine yönelik ihlaller yer alıyor.

bin 576 salona baskın düzenlendi

Kontroller kapsamında toplam bin 576 işverenlerin salonlarına baskınlar düzenlendi. Almanya genelinde tüm sektörlerde yaklaşık 42 bin 600 işverene kontrol yapılırken, bunların yüzde 3’ünden biraz fazlasının kuaför ve güzellik salonlarına yönelik yapıldığı vurgulandı. Yapılan baskınlar sonucu ortaya çıkan ihlaller noktasında toplamda 89 ay hapis cezası verildi ve yaklaşık 1,5 milyon Euro’luk bir zararın söz konusu olduğu tespit edildi.

Toplum | 10 Kasım 2023 Almanya’da Berberler Vergi Dairelerinin Hedefinde 10 Kasım 2023

“Kaçak işçi büyük bir mesele”

Konuyla ilgili konuşan Alman Kuaförler Birliği Başkanı Manuela Härtelt-Dören, ülke genelinde kuaför salonlarında kaçak işçi çalıştırmanın çok yüksek seviyede olduğunu belirtti. Härtelt-Dören, “Kaçak işçi büyük bir mesele.” diye konuştu. Kontrollen henüz istenen seviyede olmadığını da belirten Başkan Manuela Härtelt-Dören, “Gümrük İdaresi’nin özel alanda da soruşturma yapması konusunda desteğine ihtiyacımız var fakat kanunen bunu yapmaları mümkün değil. Bizim de bu konuda ellerimiz bağlı.

“daha fazla önlem bekliyoruz”

Siyaset dünyasından da daha fazla destek beklediklerini belirten Dören, “Siyasilerin de bu noktada daha fazla önlem almalarından memnuniyet duyarız. Asgari ücretin yükseltilmesi de bu konuda pek yardımcı olmuyor.” diye vurguladı.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş