BOSNA
Toplum

Bosna’nın “Nimet Ninesi” Vefat Etti

Bir asra şahitlik eden Bosna’nın tanınan simalarından Nimet Jahiç 98 yaşında hayata veda etti.
03 Aralık 2020
Bosna’nın “Nimet Ninesi” Nimet Jahiç © IGMG arşiv foto

Bosna’nın sevilen ve sayılan isimlerinden Nimet Jahiç 2 Aralık’ta 98 yaşında dar’ul bekâya irtihal etti. Hizmetleriyle Bosnalı Müslüman halkın her zaman yanında olan Nimet Jahiç, Bosna Hersek savaşının da şahitlerinden.

Kosova’nın tarihî kenti Prizren’de  6 Ekim 1922’de dünyaya gelen Nimet  Jahiç,  Sultan II. Abdülhamid’in paşalarından Sadık Paşa’nın kızıydı. Babasının görevi gereği zaman zaman farklı ülkelerde yaşadı. Eğitim hayatını Kosova, Türkiye ve Yugoslavya’da tamamlayan Jahiç, yerel dillere hâkim, kültürlü ve derin bir maneviyata sahip biriydi.

Türkiye’de bulunduğu dönem ezanın Türkçe okunduğuna da şahit olan Jahiç, Bosna Hersek Savaşı döneminde de çeşitli zorluklara göğüs gerdi. Jahiç, savaş sırasında Bosna halkına yardımların ulaştırılmasında büyük destek oldu.

İslam Toplumu Millî Görüş Balkanlar Bölgesi çalışmalarında da gönüllü olarak yer alan Jahiç verdiği sohbetler ve seminerlerle Bosna halkının bilinçlenmesine gayret etti. İlerleyen yaşına rağmen çalışmalarına devam eden Jahiç’i tanıyanlar, insanlara karşı samimi ve sıcak yaklaşımıyla herkesin gönlüne taht kurduğunu belirtiyor.

“Her zaman yanımızda oldu”

 

Camia’ya konuşan IGMG Kadınlar Teşkilatı Bölge Başkanı Sumeja Smailhodzic, Bosna’nın Nimet Ninesi, Nimet Jahiç’in vefatından dolayı üzüntüsünü dile getirdi. Smailhodzic, “Balkanlarda IGMG teşkilatını kimse bilmezken, o insanları teşkilatımızla tanıştırdı. İslam adına yapılan her çalışmaya katılmış, liderlik etmiştir. Değerli, elleri öpülesi ulu bir çınardır. Gerek savaş dönemi gerek sonrası Müslümanlara çok hizmet etmiştir. IGMG Kadınlar Teşkilatımızda da fahri olarak birçok çalışmaya öncülük etmiştir. Tam bir Osmanlı hanımefendisidir.” şeklinde konuştu.

Nimet Jahiç 1937 yılında Prizren Müftüsü Bekir Jahiç ile evlendi. 44 yıl süren evliliklerinden dört evlatları bulunan Jahiç’in cenazesi bugün öğle namazına müteakip kılınan namazın ardından Saraybosna Bare Şehir Mezarlığı’na defnedilecek.  “Saraybosna’nın son Osmanlı hanımı” olarak da bilinen Nimet Jahiç, karşılaştığı tüm meşakkatlere karşı güçlü duruşuyla, vefakâr ve cefakâr bir Müslüman olarak Bosna’nın unutulmayacak isimleri arasında bulunuyor.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş