Toplum

Almanya’da Zamlı Temel Emeklilik Ödemeleri Başladı

Almanya'da az gelirli emeklilere yapılan temel emeklilik zammı ödenmeye başlandı. İlk zamlı ödeme alanlar, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren zamlı ödemeleri toptan alıyor.
18 Şubat 2022
@shutterstock

Almanya’da geçen yıl yürürlüğe giren temel emeklilik yasası sonrasında az gelirli emekliliklerin maaşlarına yapılan zamlı ödemeler başladı. Temel emeklilik zammı ödemeleri kişinin çalışmışlık ya da gelir durumuna göre 75 Euro ila 418 Euro arasında değişiyor.

Temel Emeklilik Zammı için Başvuruya Gerek Yok

Almanya’da temel emeklilik, dar gelirli emeklilere ödenen ek ödenek olarak tanımlanıyor. Yani temel emeklilik doğrudan bir emeklilik değil. Temel emeklilik ödemesi için emeklilerin başvuru yapmalarına gerek bulunmuyor. Artırımı doğrudan emeklilik sigortası yapıyor. Emeklilik sigortası, bilgileri otomatik olarak maliyeden alıyor. Geliri az olanlara da ödemeler otomatik olarak yapılıyor.

Henüz daha temel emeklilik zammı almayan emeklilerin endişelenmelerine de gerek yok. Kendisine temel emeklilik zammı yapılacak olan emeklilikler maaşlarını, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren toplu olarak alacaklar. Mesela 2022 yılı Mart ayında temel emeklilik zammını ilk defa alacak olan emekliler, emeklilik maaşlarının yanı sıra, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren alması gereken temel emeklilik zammının tamamını alacaklar.

Kimler Daha Fazla Emeklilik Maaşı Alcak

Yaklaşık 1 milyon 300 bin emeklinin maaş düzenlemesi yapıldığı için işlemler uzun sürüyor. Temel emeklilik zammından yararlanabilmek için 33 yıl boyunca çalışmış ve emeklilik kasasına prim ödemiş olma şartı bulunuyor. Mini job süreleri bu süreden düşülüyor. Ancak, çocuk bakma süreleri ile hastalık ve rehabilitasyonda kalma süreleri buna dahil ediliyor.

Aylık gelir olarak tek başına yaşayanların 1600, evlilerde ise 2300 Euro’dan az geliri olanlar temel emeklilik zammından yararlanabiliyor.

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş