Yazarlar

Özgürlüğün Sınırı Diğerinin Özgürlüğüdür

Hiçbir dinin, hiçbir kutsalına hakaret insan hakları, düşünce özgürlüğü bağlamında değerlendirilmez. Evrensel bir kural vardır ki, bir kişinin özgürlüğü diğerinin özgürlüğünü ihlal ettiği yerde biter.
20 Nisan 2022

Heyecanla beklediğimiz, ramazan-ı şerifin artık son günlerine giriyoruz. Bu günlere eriştiren Rabbimize hamdolsun. Bu ramazanda da Mescid-i Aksâ’dan bizleri üzen görüntülere şahit olduk. Ramazan ayının Yahudiler’in Hamursuz Bayramı’yla aynı döneme denk gelmesi üzerine, radikal Yahudilerin bayramda Tapınak Dağı’ndaki kurban kesme ayini yapılması çağrılarının ardından, Gazze Şeridi’ndeki Müslüman gruplar da Filistinlileri Harem-i Şerif’te toplanmaya çağırdı. Çıkan çatışmalarda çok sayıda Filistinli yaralandı. Mescid-i Aksâ kana bulandı. Elbette ki bu görüntüler hepimizi derinden üzdü. Oysaki, Müslümanların ramazan ayı, Yahudilerin Hamursuz Bayramı ve Hristiyanların Paskalya Bayramı’na denk gelen bu güzel döneme, her üç büyük din için de kutsal sayılan bu özel mekândan toplumsal barış mesajları ve görüntüleri yakışırdı.

Dünya | 15 Nisan 2022 İsrail Polisi Mescid-i Aksa’ya Baskın Düzenledi: Yaralılar Var 15 Nisan 2022

Yine Kanada’nın Toronto kentinde, teravih namazından çıkanların üzerine ateş açılması sonucu 5 Müslüman’ın yaralanması hepimizin yüreğini burktu.

Polis Şiddeti

Almanya’da, polisin 13 yaşındaki çocuğa ters kelepçe takıp şiddet uyguladığı görüntüler hepimizi dehşete düşürdü. Yine hemen ardından Fransa’dan gelen polisin yol ortasında başörtülü iki Müslüman kadını tartakladığı ve yumrukladığı görüntüler, Amerika’da yine bir siyahinin polis kurşunuyla can vermesi…

Özgürlüğün Sınırı

Polis şiddeti farklı yerlerde karşımıza çıkarken, Danimarkalı lider Rasmus Paludan’ın İsveç’in Linköping kentinde Müslümanların yoğunlukta yaşadığı bir bölgede “polis koruması altında” Kur’ân-ı Kerîm yakarak ramazan ayında Müslümanların en kutsalına karşı yaptığı saygısızlık tahammül sınırlarını zorluyor. Müslümanlardan gözlerinin önünde kutsal kitaplarının yakılmasını soğuk kanlılıkla karşılaması bekleniyor. Din ve vicdan özgürlüğüne verdiği değerle, insan hakları konusundaki uygulamalarıyla iftihar eden İsveç’te izinli bir şekilde yapılan, Müslümanları hele de bu kutsal ayda provoke etmekten başka bir amaç gütmeyen, bu Kur’an yakma eylemlerinin hangi insan hakkıyla, hangi din ve vicdan özgürlüğü anlayışıyla bağdaştığını bir kez daha buradan sormak istiyoruz. Paludan gibi nefretle beslenen ırkçı, İslam düşmanları her zaman vardır, var olacaktır, bizlerin beklentisi bu gibi kişi ve oluşumlara karşı yetkililerin kararlı tutumudur. Hiçbir dinin, hiçbir kutsalına hakaret insan hakları, düşünce özgürlüğü bağlamında değerlendirilmez. Evrensel bir kural vardır ki, bir kişinin özgürlüğü diğerinin özgürlüğünü ihlal ettiği yerde biter. Özgürlüğün sınırı üzerinde durularak, bu kapsamda toplum olarak bir arada yaşamanın şartlarını tekrar gözden geçirmekte fayda vardır.

Kadir Gecesi

Ramazan’ın son günlerine girmişken Peygamber Efendimiz’in buyurduğu üzere Kadir Gecesi’ni son on günde arayalım. Hasene derneği aracılığıyla kumanyalarımızla sofralarına neşe olduğumuz dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerini “veren elin alan eli” bilmediği zekât ve fitrelerimizle sevindirelim. Kadir Gecemiz şimdiden mübarek olsun.

 

Pin It on Pinterest

Paylaş