Çalışma Saatleri Yasası

Çalışma Saatleri Yasası

Almanya’da çalışma saatleri ile ilgili kanun yönetmeliği büyük ölçüde Avrupa Birliği yönetmeliği ile benzer esaslar içeriyor. 

Almanya’da geçerli olan kanunda işçiyi korumaya yönelik olması bakımından günlük ve haftalık azami çalışma saatleri, istirahat süreleri ve molalar hakkında düzenlemeler mevcuttur. 

Üç Önemli Madde

Bu düzenlemelerin başında günlük ve haftalık çalışma sürelerinin belirlenmesi geliyor. Buna göre bir işçi günde 8 saatten ve haftada 48 saatten fazla çalışmaması gerekiyor. Burada günlük 8 saat mesai 10 saate kadar artırılabilir. Ancak altı aylık bir süre zarfında ortalama çalışma süresi günlük 8 saati geçmemesi gerekiyor.

Örneğin bir işçi bir hafta boyunca 10 saat çalışırsa ve diğer hafta günlük 6 saat çalışırsa, ortalama 8 saat çalışmış oluyor, ki bu kanunen mümkün.

Günlük 8 saat kuralından haftalık azami çalışma süresinin 48 olduğunu çıkarabiliyoruz. Ve bu 48 saat yukarıda belirtilen esaslar göz önünde bulundurularak haftalık 60 saate kadar artırılabiliyor. Yani zannedilenin aksine, kanunen çalışma süresi 40 saat ile belirlenmiyor. Yaygın olan 5 gün 40 saat kuralı daha çok sendikaların tarih içinde elde etmiş oldukları bir başarının sonucudur. Kanunen haftada 6 gün çalışılacağı varsayılmaktadır. Daha doğrusu buna imkân tanınmaktadır. Bundan dolayıdır ki, senelik izin hakkında kanunen 24 iş günü izin öngörülür. Bu ise haftada 6 günlük çalışıldığında dört haftaya tekabül eder.

İkinci önemli husus ise işçinin mola hakkıdır. 6 saatten fazla çalışılan günlerde işveren işçiye 30 dakika, 9 saatten fazla çalışılan günlerde artı 15 dakika, yani toplam 45 dakika mola vermek zorundadır. Bu madde işçiyi korumaya yönelik konu olması bakımından, işçi molayı istemese dahi işverenin molayı uygulama zorunluluğu vardır. Mola süresi işveren tarafından ödenmesi gereken mesaiden sayılmaz.

Üçüncü önemli madde ise iki mesailer arasında işçinin en az 11 saat dinlenme süresi olması gerekliliğidir. Özellikle vardiyalı çalışılan yerlerde buna dikkat edilmelidir.

Gece Vardiyası

Gece vardiyası hakkındaki düzenlemede çalışma vaktinin 23’te başladığı ve sabah 6’ya kadar sürdüğü geçer. Gece çalışan işçiye çalıştığı saatler için gece zammı verme zorunluluğu vardır. Kanunen sadece gece vardiyası için böyle bir uygulama öngörülmüştür. Yani birçok iş sözleşmelerinde ve toplu sözleşmelerde hafta sonu ve tatil günleri çalışmalarında özel zamlar öngörülmektedir. Kanunen zorunlu olan tek zam ise gece çalışan işçiye verilmesi gereken gece zammıdır. Bunun oranı kanunda belirtilmemiş olmakla birlikte Almanya’da ortalaması yüzde 25 oranındadır.