Gündem

AB’de Irkçı Polislerle İlgili Çalışma: Polis Çözümün Yeri Olmalı

Avrupa Birliği Komisyon'u ırkçılığı önlemek amaçlı beş yıllık eylem planını açıkladı. Plan kapsamında özellikle emniyet teşkilatlarındaki ırkçılığın önüne geçilmesi hedefleniyor.
21 Eylül 2020

Avrupa Birliği Komisyonu, üye devletleri emniyet birimlerindeki ırkçı ve şiddet eğilimine karşı uyardı. Irkçılığa karşı beş yıllık eylem planını sunan Komisyon, 2021 yılında konuya ilişkin bir zirve planlıyor. Üye devletlerin emniyet birimlerindeki ırkçılığı önlemek ve engellemek adına yoğun çaba sarfetmeleri gerektiğine dikkat çeken Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, “Özellikle emniyet birimlerindeki ırkçılığa karşı çok dikkatli ve uyanık olmalıyız.” dedi.

“POLİS SORUNUN KAYNAĞI DEĞİL, ÇÖZÜMÜN YERİ OLMALI“

Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme kolu tarafından hazırlanan beş yıllık plan kapsamında mevcut yasal çerçevenin güçlendirilmesi, ırkçılıkla mücadele için bir koordinatörlüğün oluşturulması ve AB personelinin çeşitliliğinin artırılması gibi maddeler yer alıyor. “Racial Profiling” diye adlandırılan, etnik aidiyet temelli ayrımcılık maddesi de dikkat çekiyor. Bu maddeye göre birey herhangi somut bir şüphe olmaksızın, ten rengi, saç rengi ve ya dışsal görünümünden dolayı polis tarafından kontrole tabii tutulamaz. Jourova, “Polis ırkçılıkla mücadelede sorunun kaynağı değil, çözümün yeri olması gerekiyor.” şeklinde açıklamada bulundu.

IRÇILIKLA MÜCADELE İÇİN KOORDİNATÖR

AB’nin Eşitlikten Sorumlu Komiseri Helena Dalli ise kimsenin ırkçı doğmadığını belirterek, “İnsanların doğasında ırkçılıkla ilgili kodlar yok. Bu sonradan öğrenilen bir şey.” ifadelerini kullandı. Irkçılıkla mücadele için seçilecek yeni koordinatör, kıtadaki azınlıkların şikayetlerini dinleyerek farklı kültür ve ırktan vatandaşlara ait hakların AB yönetmeliğince yeterince yansıtılıp yansıtılmadığını denetleyecek.(fy)

Reklam (İç Sayfa)

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş