ALMANYA
Gündem

Almanya’da Dayanışma Vergisi Kalkıyor

Almanya’da yaklaşık 30 yıldır alınan dayanışma vergisinin (Solidaritätszuschlag) Temmuz’un 1’i itibariyle kalkması konuşuluyor. 
28 Mayıs 2020

Geçen yıl kasım ayında Almanya’da hükümet ortakları Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti ile birlikte yaklaşık 30 yıldır uygulanan Dayanışma Vergisi’nde vergi mükelleflerinin yüzde 90’ının 2021 sonrası için muaf tutulması kabul edilmişti. Oylamada Yeşiller ve Sol Parti vekilleri hayır oyu kullanmıştı.

Dayanışma Vergisi, 1991 yılında Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesiyle birlikte Almanya’nın doğru tarafının kalkınması amacıyla hayata geçirilmişti. Şimdiye kadar işçilerden ve işverenlerden gelirinin yüzde 5,5 oranında Dayanışma Vergisi alınıyordu. Kasım ayında yasalaşan düzenleme ile 2021 sonrası için sadece yüksek gelire sahip olanlara, yani halkın yüzde 10’u için uygulanacağı kararlaştırılmıştı.

Dayanışma Vergisi 1 Temmuz’da Kalkabilir

Almanya’da Kovid-19 salgını sebebiyle halkı maddi açıdan destekleyici birçok sosyal yardım hayata geçirildi. Bu bağlamda Sosyal Demokrat Partisi, Dayanışma Vergisi’nin 1 Temmuz tarihi itibariyle kalkmasına yönelik hükümet ortağı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’ne bir öneride bulunmuştu. İlk başta öneriyi reddettiğini açık bir biçimde ifade eden CDU Partisi, basına son günlerde yansıyan haberlere göre artık bu öneriye destek vermeyi planlıyor.

Şu anki düzenlemeye göre Dayanışma Vergisi 1 Ocak 2021 itibariyle kalkacak ancak hükümet ortakları anlaşabilirse, bu verginin 1 Temmuz’da da kalkabileceği ifade ediliyor. (ala)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş